FİNANSAL OKURYAZAR NEDİR, NASIL OLUNUR?

Corbiz
7 min readNov 10, 2020

--

*You can find English translation is below!

Ekonomik özgürlük, değişimin ilk adımıdır. Ve bu özgürlük sadece finansal okuryazarlıkla mümkün olabilir. Finansal okuryazarlık sadece parayı ve bütçeyi yönetmek için önemli değil, aynı zamanda gençlerin finansal sorunları önceden görmelerine ve bunları daha önce çözmelerine ve refah seviyelerini arttırmalarına yardımcı olur. Makro düzeyde bireyin, hane halkının ve toplumun refahının artmasına katkıda bulunurken, çoğu insanın karşılaştığı yatırım ve tasarruf sorunlarının arkasındaki ana nedenlerden biridir de. Bilinçsizce verilen kararlar, uzun vadede büyük bir sorun olarak karşımıza çıkabilir.

Finansal okuryazarlık eğitim düzeyine bağlı olabilir ancak araştırmalar, yüksek gelirli ve yüksek eğitim düzeyine sahip tüketicilerin, düşük gelirli ve düşük eğitim düzeyine sahip tüketiciler gibi bilgisiz olabileceğini göstermiştir. Düşük finansal okuryazarlık bilgisi uzun vadede borca ​​ve kredi alma oranının artmasına neden oluyor. Bu olayları en aza indirmek için bireylerin kendisini finans konusunda geliştirerek, bilgi sahibi olarak hareket etmeleri gerekiyor.

Gündelik hayatımızda vatandaş, tüketici, çalışan ya da işveren olarak finans ürün ve hizmetlerini kullanıyoruz. Genç nesil olarak geçmiş kuşaklara baktığımızda dijitalleşmeyle de beraber bu kaynakların kullanımı gün geçtikçe daha da karmaşıklaşıyor ve bunları kullanmanın sorumluluğu zorluğuyla beraber artıyor. Gençlerin geleceklerini ekonomik olarak bağımsız biçimde, seçeneklerini farkında olarak planlamaları gerekiyor. Bu sebeple finansal okuryazarlık yetkinliğinin yetişkinlikten önce kazanılması gerekiyor.

Kendi geleceğiniz için farkındalık yaratmaya size vereceğimiz birkaç öneri ile başlayabilirsiniz:

1- Para hakkında çevreniz ile iletişim halinde olun.

Para ile ilgili konuşmayı görgüsüzlük olarak görebilir ya da tam tersi maddi olarak iyi bir durumda olmadığınızı düşünüyorsanız çevreniz ile bu konu hakkında konuşmanın sizin değerinizi alçaltacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak para sizin kişisel değerinizi belirlemez. Arkadaşlarınız, aileniz ile maddi durumunuzu konuşmak ve nasıl daha iyi seviyeye çıkarabileceğinizi tartışmak her iki tarafı da önlem almak adına harekete geçirecektir.

2- Paranın ne olduğunu ve daha da önemlisi ne olmadığını anlayın.

Para sizin manevi değerinizi yükseltmez ya da azaltmaz. Paranın en önemli görevi sizin hedeflerinizi gerçekleştirecek bir mekanizma oluşudur. Harcadığınız miktarları da izleyerek ne kadarınızı hayallerinize ne kadarını hedefiniz olmayan alanlara harcadığınızı araştırın. Excel dosyası, not defteri, ya da telefonunuza indirebileceğiniz uygulamalarla harcadığınız parayı kolaylıkla takip edip farkındalığınızı arttırabilirsiniz.

3- Sizin için öncelikli olan şeyleri belirleyin.

Amaçlarınız doğrultusunda önceliklerinizi belirlemek size hedefinizden sapmamanızda yardımcı olacak ve geleceğiniz için nelerin daha önemli olduğunu hatırlatacaktır. Bir yatırım, tasarruf, ya da birikim yaparken bu yola neden çıktığınızı bilmek hedefe ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Elektronik, dijital ortamda kaydetmek yerine kalemle kağıt üzerine yazmak amaçlarınızı daha akılda kalıcı ve gerçekçi kılacaktır.

4-Gelecek hedefleriniz için hayal panosu oluşturun.

Hayal panosu hayallerini hatırlamanıza yardımcı olacak ve ne istediğinizi net bir şekilde görmenizi sağlayacaktır. Gelecekten istediğiniz her şeyin resimlerini, fotoğraflarını bir panoya yapıştırın (ne kadar az yazı o kadar iyi). Bu panoyu her gün kolaylıkla görebileceğiniz bir yere koyun. Şimdi tek yapmanız gereken eliniz her ihtiyacınız olmayan bir şeyi almaya gittiğinde bu panonuzu hatırlamak.

5- Tasarruf edin.

Milyonlar kazanıp hiç birikim yapmıyor, gün geçtikçe kaybediyor olabilirsiniz ya da ücret seviyesinde kazandığınız paranın belirli bir kısmını hemen tasarruf için ayırıyor olabilirsiniz. Yurt dışı planınız için olabilir, eğitim hayatınız için olabilir, çocuklarınızın geleceği için olabilir, kötü gün için olabilir… Birikim yapabileceğiniz alanlar kişiye özel olup kişiden kişiye değişebilir. Ancak uzun vadeli düşünüp tasarruf yapmak sizin elinizde.

Finansal okuryazar olmaya karar verdiyseniz kendinizi geliştirmek için online olarak çeşitli bankaların ve kurumların düzenlediği birçok eğitimin yanı sıra internetten izleyebileceğiniz TEDX gibi videolar da mevcut.

The true cost of financial dependence

https://www.ted.com/talks/estelle_gibson_the_true_cost_of_financial_dependence

Building a bridge to financial literacy

https://www.ted.com/talks/brett_costello_building_a_bridge_to_financial_literacy

Borsa İstanbul’un düzenlediği genel katılıma açık ve ücretsiz finansal okuryazarlık eğitimini almak, yatırımın temel noktalarını öğrenmek için aşağıdaki linkten kayıt olabilirsiniz:

https://www.borsaistanbul.com/tr/sayfa/4517/borsa-istanbul-finansal-okuryazarlik-egitim-etkinligi-kayit-formu

“Paramı Yönetebiliyorum” projesi; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat Derneği, Visa Türkiye ortaklığı ve üye bankaların katılımıyla geliştirilerek, 2009 yılının Aralık ayında hayata geçirildi. Türkiye’de yaşayan bireylerin kişisel mali kaynaklarını bütçelemelerine ve finans hizmetlerini doğru kullanmalarına destek olacak bir eğitim olanağı sunmayı amaçlamaktadır. Belirli tarihlerde gerçekleşen olan eğitimlerden haberdar olmak ve proje hakkında detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

https://habitatdernegi.org/finansal-bilinc/parami-yonetebiliyorum/

Şimdi başlayın, geleceğinize yatırım yapın…

WHAT IS A FINANCIAL LITERATE, HOW TO BE?

Economic freedom is the first step to change. And this freedom can only be possible with financial literacy. Financial literacy is not only important for managing money and budget, but also helps young people to anticipate and solve financial problems beforehand and increase their level of well-being. While contributing to the well-being of the individual, household and society at the macro level, it is also one of the main reasons behind the investment and saving problems faced by most people. Unconscious decisions can be a big problem in the long run.

Financial literacy may depend on education level, but research has shown that high-income and highly educated consumers can be as ignorant as low-income and low-educational consumers. Low financial literacy leads to an increase in debt and borrowing in the long run. In order to minimize these events, individuals need to act as knowledgeable by improving themselves in finance.

We use financial products and services in our daily lives as citizens, consumers, employees or employers. When we look at past generations as a young generation, the use of these resources is getting more complex day by day with digitalization and the responsibility of using them increases with the difficulty. Young people need to plan their future economically independently and with awareness of their options. For this reason, financial literacy competence must be acquired before adulthood.

You can start raising awareness for your own future with a few suggestions we will give you.

1- Communicate with your environment about money.

You may consider talking about money as impudent, or on the contrary, if you think you are not in a good financial situation, you may think that talking to your environment about it will lower your value. However, money does not determine your self-worth. Talking to your friends and family about your finances and discussing how you can improve it will prompt both sides to take action.

2- Understand what money is and more importantly, what is not.

Money does not increase or decrease your spiritual value. The most important task of money is to be a mechanism to achieve your goals. Investigate how much you spend on your dreams and how much you spend on non-target areas by monitoring the amount you spend. You can easily track the money you spend with Excel file, notepad, or applications you can download to your phone and increase your awareness.

3- Identify the things that are priority for you.

Setting your priorities in line with your goals will help you tostay on track and remind you of what is more important for your future. Knowing why you set out on this path while investing, saving or saving will make it easier for you to reach your goal. Writing on paper with pen instead of recording in electronic, digital environment will make your goals more catchy and realistic.

4-Create a dream board for your future goals.

The dream board will help you remember your dreams and let you see clearly what you want. Post pictures, photos of everything you want from the future to a clipboard (the less text the better). Put this board where you can easily see it every day. Now all you have to do is remember this board when your hand goes to get something you don’t need.

5- Save money.

You may be earning millions and not saving at all, you may be losing day by day, or you may be reserving a certain portion of the money you earn at wage level for savings immediately. It may be for your abroad plan, it may be for your education life, it may be for the future of your children, it may be for the bad day … The areas where you can save are personal and vary from person to person. However, it is up to you to think long term and save money.

If you have decided to become financial literate, there are many online trainings organized by various banks and institutions to improve yourself, as well as videos such as TEDX that you can watch online.

The true cost of financial dependence

https://www.ted.com/talks/estelle_gibson_the_true_cost_of_financial_dependence

Building a bridge to financial literacy

https://www.ted.com/talks/brett_costello_building_a_bridge_to_financial_literacy

You can register from the link below to learn the basic points of investment and receive a free financial literacy course organized by Borsa Istanbul:

https://www.borsaistanbul.com/tr/sayfa/4517/borsa-istanbul-finansal-okuryazarlik-egitim-etkinligi-kayit-formu

“Paramı yönetebiliyorum” project; United Nations Development Program (UNDP), Habitat Derneği, and Visa developed with the participation of Turkey partnership and member banks, was launched in December 2009. It aims to provide an education opportunity that will support individuals who living in Turkey in budgeting their financial resources and using financial services properly. If you want to be informed about the trainings held on certain dates and get detailed information about the project, you can click on the link below:

https://habitatdernegi.org/finansal-bilinc/parami-yonetebiliyorum/

Start now, invest in your future …

Ece PİRLİ

--

--

Corbiz

2016 yılında kurulan CORBİZ Kurumsal İş Çözümleri, İstanbul merkezli olarak ulusal ve uluslararası çapta hizmet vermektedir.